Rólunk

 

A paksi Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete 2001-ben alakult, de tevékenysége jóval korábbról számítható. Az egyik legaktívabb paksi civil szervezet, mely a Sárgödör tér szépségének kialakításáért és a paksi bor jó hírének ápolásán munkálkodik. Az egyesület célul tûzte ki a Sárgödör tér felújítását, közmûvesítését, a jó minõségû borok készítését, a paksi bor régi jó hírnevének visszaszerzését, a kulturált borfogyasztás terjesztését, valamint a Sárgödör tér, mint Paks nevezetességének megismertetését a városba látogatókkal. Gondos gazda módjára szívén viseli a tér sorsát, gondozott környezetét. Tevékenységének köszönhetõen valósult meg a Sárgödör téren az ivóvíz-, a csatorna-, a villany- és az úthálózat, és ezzel Paks igazi gyöngyszeme, nevezetessége, közösségi rendezvényeinek hangulatos színhelye méltó körülmények közé került. Múltbéli építészeti értékét megõrizve elnyerte a mai kor által megkívánt színvonalat.

A Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete nem csak magukért, hanem a városért, az ott élõkért munkálkodnak, terjesztve ezzel Tolna megye helytörténeti, kulturális értékeinek, a borvidék vendéglátóinak jó hírét. Mindezt, ellenszolgáltatás, költségtérítés nélkül! Az egyesület csupán a tagdíjból és némi támogatásból tartja fenn magát. A csekély anyagi háttérrel mégis hatalmas kulturális értéket tudott létrehozni.

Épített környezet

A présházak homlokzata korabeli, eredeti állapotot idéz. A szorosan egymáshoz illeszkedõ házacskák barátságos hangulatot, a zöld cserjékkel, tarka virágokkal borított tágas tér pedig a közös mulatozás örömét, vidámságát villantja elénk. A Sárgödör téri présházsor szép látványossága, hangulatos része a városnak, és nem csak a szüret idején kerül a középpontba, hanem egész évben. A paksi Sárgödör téren 1800-as években és azt követõen épült présházak által létrejött „pincefalu” az idõk folyamán leromlott. A 90-es évek végére egyre több présháztulajdonos tekintette szívügyének nem csak saját présházának, hanem a térnek, mint Paks nevezetességének a sorsát, ezért egyesületbe tömörültek.

Az elmúlt években az egyesület komolyan támogatta városát a Virágos Városok Program keretében, és díszítette, virágosította a Sárgödör teret. Ezzel is hozzájárult ahhoz, hogy Paks elnyerte Magyarország legszebb virágos városa címet, és a nemzetközi megmérettetésen ezüst diplomát szerzett.

Helytörténet

Az egyesület igyekszik megõrizni a Sárgödör tér helytörténeti értékeit. A Sárgödör tér hajdan kettõs célt szolgált. Egyrészt mezõgazdasági termények tárolásához gödröket, ill. bor tárolásához pincéket lehetett itt vájni, másrészt az innen kikerült földbõl házépítéshez alkalmas sarat, építõanyagot tudtak nyerni. Adva volt tehát a gödör, és az onnan kikerülõ földbõl készített építõanyag, a sár, innen ered a Sárgödör tér elnevezése. A pincékben kezdetben csak tárolták a bort, késõbb vált a borkészítés színhelyévé ez a terület, amikor is sorra épültek a présházak a különleges formájú, két egymáshoz kapcsolódó szilvamaghoz hasonlító téren. A löszfalba vájt, kézzel kidolgozott pincék helyi sajátosságként, érdekességként jelennek meg. A téren ma 110 présházhely és 90 mûködõ présház van. Az elkészült infrastruktúra sokak számára vonzó, ma már a Sárgödör téren háztulajdonosnak lenni, presztízs értékkel bír.

Vendégvárás

A Sárgödör tér egyre ismertebb a városba és az atomerõmûbe látogató, hivatalos úton lévõk között, akik örömmel veszik a borospincékbe való látogatást is. Paks külföldi testvérvárosainak küldöttsége, az atomerõmû más országból érkezõ szakembergárdája gyakran megfordul a Sárgödör téren. A "paksi borbarangolás", borkóstoló is egyre népszerûbb az idelátogatók körében. Az egyesület azon van, hogy tiszta, kulturált környezetet nyújtson, s nagyszerû borokkal, ételekkel és programokkal tegye felejthetetlenné a kikapcsolódást. Az egyesület jó kapcsolatot ápol a Paksi Atomerõmû Zrt.-vel, Paks város Önkormányzatával, a Paksi Turizmusért Egyesülettel, a Hegyközséggel és sok más intézménnyel, céggel.

 

Programok

 

Rendhagyó borverseny 

Atér közösségi rendezvények színhelyévé vált. Minden tavasszal megrendezik a rendhagyó borversenyt, ahol minden benevezõ gazda egyben bírálhatja, pontozhatja is a borokat. Ez a minél jobb minõségû borok készítésére sarkallja a helyi boros gazdákat. A színvonal folyamatosan emelkedik, ezt bizonyítja, hogy egyre több paksi borász mutatkozik be országos borversenyeken és szerez kimagasló elismeréseket.

 

Siller Fesztivál

A paksi Sárgödöri Présháztulajdonosok Egyesületének munkája a nemzetközi szakma körében is egyre népszerûbb! 2008 óta, június elsõ hétvégéjén professzorok, egyetemi tanárok nagynevû borászok jönnek a bor bírálat lebonyolításához az ország minden részérõl, Erdélybõl, Felvidékrõl, Vajdaságból, sõt még Németországból is hoznak sillereket. Pénteken van a szakmai nap, délelõtt borverseny, délután siller konferencia, szombaton pedig népünnepély várja az idelátogató vendégeket, akik ingyen megkóstolhatják a száz legjobb sillert!

A Siller Fesztivál az Egyesület legnagyobb rendezvénye, mely az elmúlt évek során folyamatosan fejlõdött, ezáltal a paksi borok népszerûsítésének fõ eszközévé vált!

 

Márton napi Újboráldás

Márton napkor rendezi az egyesület az újboráldást, mely nagy népszerûségnek örvend! Az újboráldás elsõ helyszíne egy présház volt, amit hamar kinõtt, ma már a Sárgödör téren felállított hatalmas sátorban tartják. A borünnep keretében mindig színvonalas a program!   Az elõadók verseket, bordalokat, zenés mûsorokat mutatnak be, azt követõen ökumenikus boráldásra kerül sor, majd ünnepélyesen csapra verik hordókat, melynek tartalmával kínálják a vendégeket. A Márton-napi boráldásra minden paksi bortermelõ elhozhatja saját borát, és az asztalon, a hordó mellett elhelyezheti borospalackját.

 

Paks, 2013. március 20.Utoljára módosítva: 2013-03-21

Paks Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete

Előző
Következő
Bezárás